sâmbătă, 9 iulie 2016

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post


Am pornit de la o reteta de negresa a Jamilei, iar pe parcurs am transformat-o mai mult
 intr-un fel de tort. :)) 


INGREDIENTE:
Pentru o tava cu diametrul de 22 cm:
  • 210 g faina
  • 150 g zahar
  • 15 g cacao
  • 15 g nuca macinata
  • 1 plic praf de copt
  • un varf cutit de sare
  • 300 ml cafea pregatita
  • 60 ml ulei
  • 1 fiola esenta de rom
Sos caramel:
  • 5 linguri zahar
  • 250 ml apa
  • 2 linguri amidon
In plus:
  • cateva nuci maruntite

MOD DE PREPARARE:
Blat:

  • Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, nuca macinata, praf de copt si sare. 


  • Peste ingredientele uscate adaugam doar 250 ml cafea(50 ml pastram pentru a insiropa negresa), uleiul si esenta de rom. 



  • Tapetam tava cu hartie de copt si turnam compozitia. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit, aprox. 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea, apoi o lasam la racit.




Sos de caramel:

  • Caramelizam zaharul intr-un vas pus la foc mic, apoi turnam doar 200 ml apa rece(aici aveti grija la aburi si sa nu va speriati pentru ca zaharul se va intari instant). In restul de 50 ml de apa vom dizolva amidonul. Lasam sa fiarba pana cand zaharul se topeste complet. Din acest sirop eu am pus deoparte 50 ml si am amestecat cu cafeaua pastrata(adica tot 50ml). In total vom avea 100 ml sirop. 

  • Peste restul de sirop fierbinte din oala turnam amidonul dizolvat si amestecam cu un tel pana cand compozitia se leaga. Se lasa la racit.
  • Punem pe un platou negresa racita si o insiropam cu siropul rece. Deasupra turnam sosul de caramel si nucile maruntite. 

2 comentarii: