joi, 11 februarie 2016

Tort cu morcovi, crema de vanilie, nuci si ciocolata


Un tort deosebit pe care l-am aromatizat cu esenta de portocale, insa daca va place scortisoara, cu siguranta o puteti adauga.

Ingrediente:
  • Blat (2 foi - tava cu diam. de 22cm):
  • 3 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 90 g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 300 g morcovi razuiti pe razatoarea mica
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g faina
  • 40 g nuca macinata
  • 1 fiola esenta de portocale sau orice aroma va place
  • Crema vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • cateva linguri de zahar - dupa gust
  • 3 galbenusuri
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • Sirop:
  • 250 ml apa
  • 2-3 linguri de zahar(dupa gust)
  • esenta de vanilie
  • Glazura de ciocolata:
  • 2-3 linguri de lapte
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • ciocolata alba si nuci macinata pentru decor

Crema:
  • Intr-o craticioara amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam amidonul si laptele treptat si amestecam pentru a nu se forma cocoloase. 
  • Dam vasul pe foc mic si amestecam incontinuu pana cand compozitia capata consistenta unei budinci. Stingem focul, adaugam esenta de vanilie si amestecam. Lasam crema la racit. 

Blat:
  • Ouale le mixam cu zaharul pana cand se albesc si obtinem o spuma.

  • Adaugam untul topit, uleiul si morcovii razuiti.


  • Faina o amestecam cu praful de copt si nuca si o adaugam treptat peste compozitia de morcovi amestecand cu un tel sau mixand la viteza cea mai mica a mixerului. 


  • Tapetam tava cu hartie de copt si turnam 1/2 din compozitie. 

  • Dam tava la cuptor la foc mic- mediu pana cand primul blat este gata, aprox. 20-25 minute.
  • Verificam cu o scobitoare daca este gata. Scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit, apoi procedam la fel si cu celalalt blat.


Asamblare:
  • Pe un platou punem primul blat racit, apoi il insiropam(pentru a obtine siropul amestecam apa cu zaharul si esenta), adaugam crema de vanilie rece, apoi al 2-lea blat pe care il insiropam. 

  • Pregatim glazura: topim ciocolata si o amestecam cu laptele(se pune laptele treptat pana cand se leaga cu ciocolata topita).
  • Turnam glazura calda peste tort, apoi il decoram cu ciocolata alba razuita si nuca macinata. Il punem la rece pentru 1-2 ore, apoi il servim.

4 comentarii:

  1. Eu am sa pun si scortisoara pe langa toate astea.Imi place muuuult ce ai facut tu aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca iti place:D....siii m-as bucura si mai mult daca l-ai incerca si mi-ai spune apoi cum ti s-a parut rezultatul. Te puup cu drag!

      Ștergere
  2. N-am facu pana acum, dar arata foarte bine si cred ca e gustos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura! Merita sa incerci macar o data o prajitura cu morcovi, sigur o sa-ti placa. :D Pupici

      Ștergere