duminică, 13 octombrie 2013

Prajitura "Alba ca zapada"


Mai are rost sa-i fac o introducere acestei minunate prajituri?
Cred ca stim cu totii cat de mult asteptam sa o pregateasca mamele noastre de sarbatori si nu numai.
Si pentru ca imi era dor de gustul copilariei, iar cei de la  Gustos.ro  impreuna cu Philips au lansat o noua provocare, am pregatit aceasta reteta cu care particip la concursul  "Descopar secretele delicioase ale tuturor mamelor cu noul Philips Multicooker pe Gustos.ro".

Ingrediente: 
Pentru 3 foi:
2 oua mici(sau 1 mare)
8 linguri de zahar+1 plic zahar vanilat
8 linguri de lapte
8 linguri de ulei
o lgt amoniu pentru prajituri
cateva picaturi zeama de lamaie
1 varf de cutit de sare
cca 500 gr faina

Crema:
900 ml de lapte
8 linguri de zahar+1 plic de zahar vanilat
8 linguri de faina 
2 lingurite esenta de vanilie
150 gr unt
coaja de la 1/2 lamaie
zeama de la 1/2 lamaie

Decor:
nuca de cocos
45 gr ciocolata alba

Mod de preparare:

Foi:
Pregatim un bol mai mare in care vom pregati aluatul pentru foi.
Adaugam in bol ouale, zaharul, zaharul vanilat, laptele si uleiul.
Amestecam bine cu un tel pana ce zaharul se topeste.
Stingem amoniul cu cateva picaturi de zeama de lamaie si il adaugam in bol.
Adaugam sarea dupa care incepem sa turnam treptat faina.
Continuam sa turnam faina si sa amestecam cu mana pana ce obtinem un aluat nelipicios.
Impartim aluatul obtinut in 3 parti egale.


Punem pe masa de lucru o hartie de copt, apoi intindem cu ajutorul sucitorului fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara.
Intepam fiecare foaie cu o furculita pentru a nu se umfla in cuptor.
Punem foaia intr-o tava mare sau pe fundul unei tavi si o dam la cuptor pentru aprox 10-15 minute pana ce se rumeneste putin.
La fel procedam si cu celelalte 2 foi.




Crema:
Intr-o craticioara amestecam zaharul, zaharul vanilat, faina si coaja de lamaie.
Turnam laptele cate putin si amestecam cu un tel pentru a nu se forma cocoloase.
Dupa ce am terminat de pus tot laptele, adaugam esenta de vanilie si zeama de lamaie si dam craticioara pe foc mic.
Amestecam in crema cu un tel pana ce se ingroasa. (daca nu se ingroasa cat trebuie, mai dizolvati 1-2 linguri de faina in cateva linguri de lapte sau apa si turnati peste crema)
Totul va dura aprox. 10 minute.
Inchidem focul si lasam crema putin la racit.
Taiem untul in 4 bucati si adaugam pe rand fiecare bucata in crema, dupa care mixam bine.

Asamblare:

Invelim o tava cu folie alimentara, punem prima foaie urmata de un strat de crema,



adaugam a2a foaie si un strat de crema si terminam cu ultima foaie pe care o vom acoperi cu un strat mai subtire de crema.
Acoperim prajitura cu folie alimentara, punem deasupra ei o greutate, de exemplu o carte groasa peste care punem un borcan sau un tocator de lemn peste care punem ceva greu (un borcan de gem, compot etc.)
Dam prajitura la frigider peste noapte pentru ca foile sa se fragezeasca.

A 2 a zi scoatem prajitura din frigider si inlaturam folia alimentara, dupa care o acoperim cu nuca de cocos si ciocolata alba data prin razatoarea mare.


O portionam si o servim!

6 comentarii: