vineri, 11 aprilie 2014

Tort cu crema ganache si vanilie si 2 ani de blog!






2 ani de blog si un tort delicios!
Pe 11 aprilie 2012 postasem pe blog prima mea reteta, era o reteta simpla de gogosi (chiar de post :P ca tot suntem in perioada postului), insa astazi va invit sa ne indulcim cu o felie de tort.
Tortul l-am pregatit pentru ziua unui coleg de munca (sefu')...deci are o dubla aniversare!:D


Ingrediente:


Blat:

  • 230 g faina
  • 250 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 40 g cacao
  • 430 ml lapte caldut
  • 30 ml ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom

Crema de vanilie:
  • 400 ml lapte 
  • 3 galbenusuri
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 3-4 linguri de zahar
  • 3 linguri amidon
Crema ganache:
  • 400 ml frisca lichida
  • 1 plic intaritor frisca
  • 100 gr ciocolata alba 
Glazura ciocolata:
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 50 ml frisca lichida
Decoratiuni din zahar caramel:
  • 4-5 linguri de zahar
Sirop:
  • 150 ml apa
  • 2-3 linguri de zahar
  • 1/2 fiola esenta de rom

Mod de preparare:

  • Pregatim crema ganache: punem intr-un ibric 200 ml frisca lichida iar cand este aproape de punctul de fierbere(fara sa fiarba) adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand se topeste. O dam la frigider pentru minim 3-4 ore. Restul de 200 ml de frisca o mixam cu intaritorul si o pastram pt decorarea tortului.  
  • Dupa ce crema s-a racit o mixam timp de cateva minute pana cand se intareste bine. Daca vi se pare crema prea moale puteti adauga din frisca mixata pana cand ajungeti la compozitia dorita.
Blat:
  • Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul. Adaugam treptat laptele caldut, ueiul si esenta de rom si mixam bine pana la omogenizare.
  • Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 foi. Fiecare foaie o tinem la cuptor la foc mic-mediu aprox 10 minute.
  • Lasam foile la racit.
Crema de vanilie:
  • Punem 300 ml lapte la foc mic si adaugam galbenusurile batute. 
  • Intr-un bol amestecam zaharul+amidonul+laptele ramas(100 ml) si turnam aceasta compozitie peste laptele fierbinte. 
  • Amestecam incontinuu cu un tel pana cand crema se ingroasa. Adaugam esenta de vanilie si lasam crema la racit. 
Asamblare:
  • Asezam pe un platou prima foaie de blat si o insiropam cu siropul pregatit (amestecam apa+zaharul+esenta de rom).

  • Turnam crema de vanilie, adaugam al 2lea blat pe care il insiropam, punem crema ganache si terminam cu ultimul blat insiropat.

  • Ornam cu frisca ramasa si cu decoratiuni din zahar caramelizat (punem zaharul intr-un ibric pe foc si il lasam la topit pana prinde o culoare maronie,iar cat este fierbinte formam cu o lingura diferite forme pe o foaie de copt).

  • In mijloc turnam glazura de ciocolata: topim ciocolata pe baie de aburi si turnam frisca lichida treptat pana cand obtinem compozitia dorita.
  • Se pastreaza la frigider.










4 comentarii:

  1. La multi ani inspirati si plini de bunatati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alina! Te pup si iti doresc o zi minunata!

      Ștergere
  2. La multi ani blgului tau! Sa ne incanti mereu cu retete delicioase cum ai facut mereu! Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumsc mult, Rocsy! Esti o draguta ca de obicei! Te puuuup

      Ștergere