2 ani de blog si un tort delicios!
Pe 11 aprilie 2012 postasem pe blog prima mea reteta, era o reteta simpla de gogosi (chiar de post :P ca tot suntem in perioada postului), insa astazi va invit sa ne indulcim cu o felie de tort.
Tortul l-am pregatit pentru ziua unui coleg de munca (sefu')...deci are o dubla aniversare!:D
Tortul l-am pregatit pentru ziua unui coleg de munca (sefu')...deci are o dubla aniversare!:D
Ingrediente:
Blat:
- 230 g faina
- 250 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 40 g cacao
- 430 ml lapte caldut
- 30 ml ulei
- 1 praf de copt
- 1 fiola esenta de rom
Crema de vanilie:
- 400 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 1 fiola esenta de vanilie
- 3-4 linguri de zahar
- 3 linguri amidon
Crema ganache:
- 400 ml frisca lichida
- 1 plic intaritor frisca
- 100 gr ciocolata alba
Glazura ciocolata:
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 50 ml frisca lichida
Decoratiuni din zahar caramel:
- 4-5 linguri de zahar
Sirop:
- 150 ml apa
- 2-3 linguri de zahar
- 1/2 fiola esenta de rom
Mod de preparare:
- Pregatim crema ganache: punem intr-un ibric 200 ml frisca lichida iar cand este aproape de punctul de fierbere(fara sa fiarba) adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand se topeste. O dam la frigider pentru minim 3-4 ore. Restul de 200 ml de frisca o mixam cu intaritorul si o pastram pt decorarea tortului.
- Dupa ce crema s-a racit o mixam timp de cateva minute pana cand se intareste bine. Daca vi se pare crema prea moale puteti adauga din frisca mixata pana cand ajungeti la compozitia dorita.
Blat:
- Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul. Adaugam treptat laptele caldut, ueiul si esenta de rom si mixam bine pana la omogenizare.
- Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 foi. Fiecare foaie o tinem la cuptor la foc mic-mediu aprox 10 minute.
- Lasam foile la racit.
Crema de vanilie:
- Punem 300 ml lapte la foc mic si adaugam galbenusurile batute.
- Intr-un bol amestecam zaharul+amidonul+laptele ramas(100 ml) si turnam aceasta compozitie peste laptele fierbinte.
- Amestecam incontinuu cu un tel pana cand crema se ingroasa. Adaugam esenta de vanilie si lasam crema la racit.
Asamblare:
- Asezam pe un platou prima foaie de blat si o insiropam cu siropul pregatit (amestecam apa+zaharul+esenta de rom).
- Turnam crema de vanilie, adaugam al 2lea blat pe care il insiropam, punem crema ganache si terminam cu ultimul blat insiropat.
- Ornam cu frisca ramasa si cu decoratiuni din zahar caramelizat (punem zaharul intr-un ibric pe foc si il lasam la topit pana prinde o culoare maronie,iar cat este fierbinte formam cu o lingura diferite forme pe o foaie de copt).
- In mijloc turnam glazura de ciocolata: topim ciocolata pe baie de aburi si turnam frisca lichida treptat pana cand obtinem compozitia dorita.
- Se pastreaza la frigider.







La multi ani inspirati si plini de bunatati!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alina! Te pup si iti doresc o zi minunata!
ȘtergereLa multi ani blgului tau! Sa ne incanti mereu cu retete delicioase cum ai facut mereu! Pup!
RăspundețiȘtergereMultumsc mult, Rocsy! Esti o draguta ca de obicei! Te puuuup
Ștergere