marți, 8 septembrie 2015

Savarine


Demult aveam in plan aceste savarine si iata ca....in sfarsiiittt le-a venit randul!
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de pe site-ul Jamilei.

Ingrediente pentru 12 savarine:
  • 250 g faina
  • 2 oua
  • 150 ml lapte caldut
  • 30 ml ulei
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1 lingura de zahar
  • un praf de sare
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 fiola esenta de rom
  • Decor:
  • cca 450 ml frisca lichida
  • gem de zmeura




Mod de preparare:
  • Aluat: punem faina intr-un bol, facem o gropita in mijloc in care punem laptele, adaugam drojdia si zaharul pe care le dizolvam in lapte.
  • Adaugam ouale, uleiul si sarea si amestecam compozitia cu o spatula pana cand incorporam bine toate ingredientele. Vom obtine un aluat destul de moale.



  • Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam sa creasca la loc caldut pentru 30 minute.
  • Intre timp pregatim siropul: punem apa intr-o craticioara, iar peste apa adaugam zaharul. Dam craticioara pe foc mic-mediu si amestecam pana cand zaharul se dizolva complet, apoi inchidem focul si adaugam esenta de rom. Il lasam la racit pana cand ajunge la temperatura camerei.
  • Pentru ca nu am avut forme speciale pentru savarine, am folosit formele de silicon pentru briose. Daca aveti forme din metal, le ungeti cu putin ulei si le tapetati cu faina(eu le-am tapetat si pe o parte dintre acestea, dar nu este nevoie pentru ca se desprind oricum foarte usor de pe silicon).  Am pus formele de briose intr-o tava si le-am umplut cu compozitia de aluat (cca. 3/4 din forma).

  • Dupa ce am terminat de umplut toate formele, lasam aluatul sa creasca la temperatura camerei pentru aprox. 15-20 de minute.

  • Dupa ce acestea au crescut, dam tava la cuptor la foc mediu pentru aprox. 25-30 de minute sau pana cand savarinele se rumenesc frumos.
  • Le scoatem din cuptor si le lasam putin la racit, apoi le scoatem din forme si le mai lasam pana cand se racesc complet.

  • Le intoarcem pe fiecare in parte, apoi cu ajutorul unui cutit bine ascutit le taiem partea de sus, insa nu taiem pana la capat, ci doar 3/4. Le scufundam in siropul racit si le punem pe un platou.

  • Mixam bine frisca, apoi umplem fiecare savarina. Deasupra le-am pus gem de zmeura, dar voi puteti pune orice gem/dulceata preferati.
  • Le dam la frigider pentru cateva ore, apoi le servim.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu