Tare buna, frageda si aspectuoasa este aceasta placinta!
Ingrediente:
Aluat:
- 550-600g faina
- 25g drojdie proaspata
- 1 varf de cutit de praf de sare
- 2 oua
- 150 g zahar
- 1 fiola esenta de vanilie
- 250 ml lapte caldut
- 80 g unt topit
- Umplutura:
- aprox. 300-350g gem de prune
- 2 pumni de nuca maruntita
- In plus:
- 1 ou pentru uns aluatul
Mod de preparare:
- Dizolvam drojdia in laptele caldut, apoi adaugam o lingurita de zahar si 2 linguri de faina si amestecam. Lasam maiaua sa creasca la loc cald aprox. 10 minute.
- Intr-un vas amestecam untul topit, ouale, restul de zahar, esenta si sarea.
- Adaugam aceasta compozitie peste maia si amestecam. Adaugam treptat faina si amestecam pana cand aluatul se leaga, apoi framantam pana cand obtinem un aluat care nu se lipeste de maini.
- Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca la loc cald cca. 1 ora.
- Din cantitatile specificate mi-au iesit 2 placinte mari, cu lungimea de aproximativ 35 cm, si inca 3 micute, gen strudel.
- Dupa cum veti vedea si in poze, eu am facut o placinta umpluta cu gem si una cu mere, insa cantitatea de gem specificata la ingrediente ajunge pentru tot aluatul.
- Dupa ce aluatul a crescut, il scoatem din vas si il impartim in 2. Pe masa infainata intindem o foaie dreptunghiulara(nu foarte subtire), din prima bucata de aluat. Ca sa fie perfect dreptunghiulara, ii taiati marginile cu un cutit bine ascutit(din marginile ramase eu am mai facut inca 3 strudele mici, dupa cum am specificat si mai sus).
- Pe mijlocul foii de aluat punem un strat de umplutura(gem amestecat cu nuci).
- Partile laterale le taiem in fasii late de 1 cm.
- Incepem sa impletim placinta trecand cu fasiile peste umplutura, una spre stanga, una spre dreapta, in forma de x.
- La fel procedam si cu restul de aluat.
- Punem cu grija placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi le ungem cu oul batut si le mai lasam aprox. 15-20 de minute la loc cald.
- Punem tava in cuptorul preincalzit si coacem placintele la foc potrivit, pana cand se rumenesc frumos.
- Dupa ce le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosop si le lasam putin la racit....sau de tot, daca rezistati:))))).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu