Cui nu-i plac eclerele? Eu le ador!
Pentru mine, prajitura perfecta trebuie sa aiba neaparat crema de vanilie! :)) Dulciurile foarte dulci nu sunt pe locul 1 in topul celor preferate de mine(sunt pe 2:))), dar nici nu-mi displac...doar ca nu le mananc cu aceeasi pofta cu care as manca o prajitura cu crema de vanilie.
Pentru reteta cojilor de eclere m-am inspirat din reteta Laurei Adamache si mi-au iesit perfect! Trebuie sa recunosc ca nu am mai facut demult si mi-era putin teama ca se vor lasa imediat cum le scot din cuptor, pentru ca am patit-o:))).
Si pentru ca astazi blogul meu implineste 4 ani, va ofer cate o felie de tort virtual si va multumesc pentru toate aprecierile din toti acesti ani.
Ingrediente:
Coji de eclere:
- 300 ml apa
- 200 g faina
- 75 g ulei
- 6 oua
- un varf cutit de sare
- un varf cutit de zahar
- 1 litru lapte
- 6 galbenusuri
- 6 linguri zahar brun sau dupa gust
- 6 linguri amidon
- esenta de vanilie
- 50 g unt
- 500 ml frisca lichida rece de la frigider
- 1 plic intaritor frisca
- 1 ciocolata cu lapte(100g)
Mod de preparare:
Crema:
Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul pana cand acesta din urma se topeste.
Adaugam treptat amidonul si putin lapte si amestecam bine pana la incorporare. Adaugam restul de lapte si punem vasul pe foc mic. Amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca.
Tragem vasul de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Punem untul si amestecam cu telul pana cand acesta se topeste complet. Lasam crema la racit.
Frisca lichida(care a stat la frigider cel putin 2-3 ore) o mixam cu intaritorul, apoi o punem inapoi in frigider pana cand umplem cojile de eclere.
Coji de eclere:
Intr-o craticioara punem la fiert apa cu uleiul, sarea si zaharul.
In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam cu un tel repede pana cand faina este incorporata complet. Amestecam bine pana cand aluatul se desprinde de pe peretii craticioarei.
Lasam aluatul sa se raceasca bine. Dupa ce aluatul s-a racit complet, adaugam ouale pe rand si mixam. Adaugati urmatorul ou abia dupa ce primul ou a fost incorporat complet si continuati asa cu fiecare ou. Este posibil sa aveti nevoie doar de 5 oua, depinde de marimea lor. Dupa ce ati adaugat al 5-lea ou testati compozitia astfel: puneti putin aluat intr-un pos si formati un ecler pe o farfurie. Daca aluatul face un mot, nu mai adaugati al 6-lea ou.
Preincalzim cuptorul.
Punem compozitia intr-un pos si formam cojile de eclere direct pe hartia de copt din tava.
Eu am format o baza rotunda, apoi am format mai multe coji de diferite marimi. Cele mai mari le-am pastrat pentru a fi puse deasupra.
Introducem tava in cuptor pentru 15-20 de minute la foc mediu spre mare(in reteta Laurei temperatura era de 210 grade). Eu le-am lasat 15 minute, dar aici depinde si de cat de tare coace cuptorul. La mine se intampla ca in partea din spate sa le si arda daca focul e prea tare:)) si trebuie sa am grija mereu. Daca si voi aveti un astfel de cuptor, va recomand sa stati pe langa el si sa urmariti sa nu se bronzeze prea tare eclerele:))). Buunn, dupa acest timp dam cuptorul la foc mediu(putin spre mic), si le mai lasam aproximativ 10 minute, iar dupa acest timp intredeschidem usa cuptorului si le mai lasam inca 5-10 minute. Eu le-am lasat doar 5.
Le scoatem din cuptor si le lasam la racit.
Asamblare:
Baza rotunda de ecler am taiat-o in doua pe orizontala. Am pus pe un platou prima jumatate pe care am umplut-o cu crema de vanilie, iar deasupra am pus a 2-a jumatate din baza.
Deasupra am pus un strat de frisca, apoi am adaugat cojile mai mici de eclere umplute cu crema de vanilie. Printre gogosi am pus frisca, iar peste ele inca un strat de frisca. Am terminat cu cojile mari de eclere umplute cu crema de vanilie si frisca, iar printre ele am pus frisca.
Am topit ciocolata intr-o punga pe care am tinut-o in apa calda, apoi am taiat varful pungii si am decorat tortul cu ciocolata.
Dam tortul la frigider cateva ore, apoi il servim.
Minunat si apetisant tortul! Am si eu pe lista unul, sa vedem cand ma decid! :))))
RăspundețiȘtergereLa multi anisori, Deyule scump! Imi esti tare draga, si te felicit pentru tot ce faci! La cat mai multe retete frumoase si delicioase! Te pupacesc cu toata inima! <3
Oooh, Laurici drag, m-ai emotionat! Te pup si iti multumesc din suflet! :-* Si tu imi esti taaaare draga si...sa stii ca uneori esti muza mea de inspiratie in prepararea retetelor!:D <3 Muah!!
Ștergerefrumos tort, felicitari pentru cei 4 ani de blog
RăspundețiȘtergereImi multumesc mult, Catalina! Te pup cu drag! >:D< :-*
Ștergere