Demult aveam in plan acest tort si acum i-a venit randul. La inceput mi-a atras atentia eleganta sa, iar la gandul ca are 3 feluri de ciocolata nu cred ca ii poate rezista cineva. L-am pregatit de ziua de nume a iubitului, mai exact de Sf. Cosntantin si Elena.
Pentru cei care sunt innebuniti dupa ciocolata, acesta cred ca e desertul ideal. Eu sunt mai mult cu dulciurile mai usoare, care contin creme, fructe, sirop...dar pot sa spun ca acest tort m-a surprins placut. Este un tort fin, consistent si nu se face foarte greu, insa necesita destul de mult timp.
Daca respectati toti pasii retetei cu siguranta o sa va iasa perfect!
Desi in majoritatea retetelor pe care le-am vazut blatul nu este insiropat, eu i-am adaugat si sirop. Este la alegerea voastra daca vreti sa insiropati blatul.
Zic sa incepem...
Ingrediente(pentru o tava cu diametrul de 22cm):
Blat:- 85 g unt moale
- 2 albusuri
- 1 praf de sare
- 65 g faina
- 65 g zahar brun
- 65 g nuca macinata
- 1 lingura cacao
- 1/2 plic praf de copt
- 200 g ciocolata amaruie(eu am folosit Schogetten)
- 150 ml frisca lichida
- 150 ml frisca batuta
- 1/2 plic gelatina
- 50 ml apa rece
- 200 g ciocolata cu lapte
- 150 ml frisca lichida
- 150 ml frisca batuta
- 1/2 plic gelatina
- 50 ml apa rece
- 200 g ciocolata alba
- 150 ml frisca lichida
- 150 ml frisca batuta
- 1/2 plic gelatina
- 50 ml apa rece
- 150 ml apa
- esenta rom
- zahar
- cacao
- bomboane de ciocolata
- ciocolata razuita
Blat:
- Blatul meu a iesit cam sfaramicios, voi puteti alege o alta varianta de blat de cacao, daca nu, trebuie sa aveti grija cum il manevrati:)) si cum il dezlipiti de hartia de copt.
- Va recomand sa folositi si o tava cu inel detasabil.
- Intr-un bol mixam albusurile cu praful de sare pana cand obtinem o spuma.
- In alt bol mixam untul cu zaharul pana cand compozitia devine cremoasa.
- Intr-un alt vas amestecam faina cu cacaua, nuca si praful de copt, iar apoi turnam treptat din acest amestec peste compozitia de unt si mixam pana la incorporare.
- Daca vi se pare prea groasa compozitia de faina, adaugati 1-2 linguri din spuma de albusuri pentru a se mixa mai bine.
- Adaugam restul de spuma de albusuri in compozitia anterioara si amestecam cu o lingura de lemn pana la incorporarea completa.
- Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu pentru aprox. 20-25 de minute. Verificati cu o scobitoare daca este gata.
- Il lasam la racit si ne apucam de creme.
- Toata frisca lichida care trebuie batuta pentru cele 3 creme, adica 450 de ml in total, am mixat-o intr-un bol si am dat-o la frigider. Asta ca sa nu mixati in mai multe boluri sau de mai multe ori. Inainte de a o folosi o impartiti in 3 parti egale.
- Amestecam gelatina cu apa si o lasam 10 minute la hidratat.
- Intr-un vas punem frisca lichida(150 ml) si dam vasul pe foc mic pana cand frisca se infierbanta bine(aveti grija sa NU inceapa sa fiarba).
- Adaugam ciocolata amaruie in frisca si amestecam bine pana cand aceasta se topeste complet. Dam vasul deoparte de pe foc si il lasam 5 minute la racorit. Adaugam acum gelatina si amestecam pana cand aceasta se dizolva.
- Lasam crema la racit la temperatura camerei, apoi adaugam 1/3 din cantitatea de frisca batuta si amestecam bine. Aceasta va fi prima crema pe care o vom adauga peste blat.
- La fel procedam si pentru celelalte 2 creme, cea de ciocolata cu lapte si cea alba.
- Pe un platou punem blatul, iar in jurul sau adaugam inelul detasabil tapetat cu hartie de copt.
- Intr-o cana amestecam apa, esenta de rom si zahar dupa gust.
- Insiropam blatul, apoi adaugam crema de ciocolata neagra si dam tava la frigider pentru aprox. 20-30 de minute pana cand crema se intareste putin.
- Scoatem tava din frigider si adaugam crema de ciocolata cu lapte, apoi dam la frigider tot pentru 20-30 de minute.
- Dupa acest timp adaugam si crema de ciocolata alba si lasam tortul la frigider pentru cateva ore.
- Dupa ce acesta s-a racit complet, se inlatura inelul detasabil si hartia de copt, apoi se decoreaza dupa plac.
- Eu l-am decorat cu cacao, bomboane de ciocolata si ciocolata razuita.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu