De mult timp aveam in plan sa incerc reteta de gogosi la cuptor, iar acum le-a venit randul.
Tare bune sunt pufoseniile astea. Sunt si mai sanatoase decat cele prajite in ulei, nu? :P
Pentru reteta m-am inspirat de pe blogul Laurei Adamache.
INGREDIENTE
- :
- aprox. 500-550 g faina
- 20 g drojdie proaspata
- 225 ml lapte caldut
- 1 ou
- 80 g zahar
- 100 g unt moale la temperatura camerei
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 lingurita esenta vanilie
- 1 varf cutit de sare
- 100 g unt topit pentru uns gogosile la final
- zahar
- Intr-un bol, punem faina, iar in mijloc facem o gropita, in care adaugam 1/2 din cantitatea de lapte caldut, drojdia si 1 lingurita zahar. Dizolvam drojdia in lapte si o lasam aprox. 10 minute pana cand se umfla.
- Adaugam restul de zahar si de lapte, oul, esentele si untul moale taiat cubulete. Framantam putin, apoi adaugam sarea. Framantam bine aluatul, pana cand acesta nu se mai lipeste de maini. Daca este lipicios, mai adaugati putina faina.
- Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald, aproximativ 1 ora.
- Dupa ce aluatul a crescut, rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si il intindem cu ajutorul sucitorului. Foaia de aluat nu trebuie sa fie nici prea subtire, nici prea groasa, sa aiba aprox. 5-7 mm grosime.
- Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde, decupam aluatul, iar interiorul cercurilor il vom decupa cu un capac de sticla.
- Punem gogosile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam sa creasca la loc cald 15-20 de minute.
- Coacem gogosile in cuptorul preincalzit la foc mediu, cca. 15-17 minute, pana cand se rumenesc deasupra. Eu le-am lasat 10 minute pe treapta din mijloc a cuptorului, apoi inca 5-7 minute pe treapta de sus.
- Le scoatem din cuptor si le lasam putin la racit, cam 3-5 minute, apoi cat inca sunt calde, le ungem cu unt topit. La final le dam prin zahar, doar pe o singura parte.
Va doresc Pofta Buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu