sâmbătă, 11 iulie 2020

Croissante Duo




Trebuie sa recunosc ca am incercat de cateva ori sa fac aluat foietaj dupa reteta clasica, cu acele impachetari, dar am dat-o in bara si m-am linistit, nu mi-a mai trebuit. :)))))))
De data asta am facut niste croissante cu o tehnica putin diferita si mare mi-a fost mirarea sa vad ca mi-au iesit. :)) Unde mai pui ca-s pufoase, moi la interior si putin crocante la exterior? Un deliciu! Eu le-am umplut cu tablete de ciocolata si Nutella, insa se pot umple cu ce va place.


INGREDIENTE:

Pentru aprox. 12 bucati:

  • 400-425 g faina
  • 75 ml apa calduta
  • 20g drojdie proaspata
  • 40g zahar
  • 125 ml lapte caldut
  • 3 linguri ulei
  • 1 ou
  • un varf cutit de sare
  • 2 linguri cacao
  • In plus:
  • 1 ou pentru uns
  • 100-125 g unt moale la temperatura camerei
  • Umplutura:
  • cca 100-120g ciocolata neagra/cu lapte sau Nutella
  • Glazura(optional):
  • 140 g zahar pudra
  • 2-3 linguri lapte rece sau apa
  • putina ciocolata razuita

MOD DE PREPARARE:
  • Intr-un bol punem 400 g faina(la final daca mai e nevoie adaugati si restul). In centrul ei facem o adancitura in care adaugam apa calduta, zaharul si drojdia.

  • Amestecam cu o lingura de lemn pana cand drojdia se dizolva. O lasam la loc cald 5 minute.


  • Dupa 5 minute adaugam laptele caldut, uleiul, oul si sarea.
  • Amestecam cu lingura pana cand incorporam toate ingredientele, apoi incepem sa framantam cu mainile pana cand obtinem un aluat nelipicios.



  • Impartim aluatul in 2 parti egale.
  • Pe o bucata de aluat punem cacaua si framantan bine pana la incorporarea completa.


  • Acoperim bucatile de aluat cu o folie alimentara si le lasam la crescut 1 ora.
  • Dupa ce aluatul a crescut, impartim fiecare bucata in 4 parti egale.


  • Formam bilute de aluat, le acoperim iar cu folie alimentara si le mai lasam la crescut 10 minute.
  • Dupa acest timp presaram pe masa de lucru faina, apoi luam fiecare bucata de aluat si o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara foarte subtire.




  • Procedam asa cu toate bucatile de aluat.
  • Dupa ce am terminat de intins toate foile, incepem sa le asamblam.
  • Primele foi vor fi cele cu cacao. Punem prin foaie si o ungem bine cu unt moale. Adaugam a2a foaie de cacao si o ungem bine cu unt, procedam asa si cu urmatoarele foi de cacao, apoi continuam cu foile simple.
  • Punem in continuarea foilor de cacao prima foaie de aluat simpla, o ungem cu unt, apoi continuam la fel cu restul foilor. Ultima foaie de aluat nu va fi unsa cu unt, insa o vom presara cu faina.


  • Dupa ce am terminat de suprapus toate foile, cu sucitorul le aplatizam si intindem bine aluatul. Vom obtine o foaie de aluat mult mai mare.
  • Aceasta foaie de aluat o taiem in 2 pe orizontala.
  • Punem pe marginea fiecarei bucati de aluat ciocolata sau crema de ciocolata/gem sau orice umplutura doriti. Lasam spatiu de cca. 2 cm intre umpluturi.
  • La capatul celalalt al aluatului crestam putin cu cutitul pentru a avea reper de taiere a croissantelor.

  • Dupa ce am terminat de pus umplutura, rulam ca pe rulada, apoi taiem bucatile dupa reperele puse anterior.
  • Procedam la fel si cu cea de a2a bucata de aluat ramasa.

  • Punem croissantele pe o tava cu hartie de copt, le crestam cu un cutit in 2 puncte, le acoperim cu folie alimentara si le mai lasam la crescut aprox. 10 minute.
  • Dupa acest timp le ungem cu oul batut si le dam la cuptorul preincalzit pentru aprox. 20-25 minute, la 180 grade(foc mediu).

  • Dupa ce sunt gata, le lasam la racit, apoi le servim sau le glazuram cu glazura de zahar.
  • Pentru glazura, puneti intr-un bol zaharul pudra cu 2 linguri de lapte rece sau apa si amestecati bine cu o furculita. Daca vi se pare compozitia prea groasa, mai adaugati pun lapte sau apa pana ajungeti la o compozitie groasa, dar care curge.
  • Glazurati croissantele si le decorati cu ciocolata razuita.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu