Trebuie sa recunosc ca am incercat de cateva ori sa fac aluat foietaj dupa reteta clasica, cu acele impachetari, dar am dat-o in bara si m-am linistit, nu mi-a mai trebuit. :)))))))
De data asta am facut niste croissante cu o tehnica putin diferita si mare mi-a fost mirarea sa vad ca mi-au iesit. :)) Unde mai pui ca-s pufoase, moi la interior si putin crocante la exterior? Un deliciu! Eu le-am umplut cu tablete de ciocolata si Nutella, insa se pot umple cu ce va place.
INGREDIENTE:
Pentru aprox. 12 bucati:
- 400-425 g faina
- 75 ml apa calduta
- 20g drojdie proaspata
- 40g zahar
- 125 ml lapte caldut
- 3 linguri ulei
- 1 ou
- un varf cutit de sare
- 2 linguri cacao
- In plus:
- 1 ou pentru uns
- 100-125 g unt moale la temperatura camerei
- Umplutura:
- cca 100-120g ciocolata neagra/cu lapte sau Nutella
- Glazura(optional):
- 140 g zahar pudra
- 2-3 linguri lapte rece sau apa
- putina ciocolata razuita
MOD DE PREPARARE:
- Intr-un bol punem 400 g faina(la final daca mai e nevoie adaugati si restul). In centrul ei facem o adancitura in care adaugam apa calduta, zaharul si drojdia.
- Amestecam cu o lingura de lemn pana cand drojdia se dizolva. O lasam la loc cald 5 minute.
- Dupa 5 minute adaugam laptele caldut, uleiul, oul si sarea.
- Amestecam cu lingura pana cand incorporam toate ingredientele, apoi incepem sa framantam cu mainile pana cand obtinem un aluat nelipicios.
- Impartim aluatul in 2 parti egale.
- Pe o bucata de aluat punem cacaua si framantan bine pana la incorporarea completa.
- Acoperim bucatile de aluat cu o folie alimentara si le lasam la crescut 1 ora.
- Dupa ce aluatul a crescut, impartim fiecare bucata in 4 parti egale.
- Formam bilute de aluat, le acoperim iar cu folie alimentara si le mai lasam la crescut 10 minute.
- Dupa acest timp presaram pe masa de lucru faina, apoi luam fiecare bucata de aluat si o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara foarte subtire.
- Procedam asa cu toate bucatile de aluat.
- Dupa ce am terminat de intins toate foile, incepem sa le asamblam.
- Primele foi vor fi cele cu cacao. Punem prin foaie si o ungem bine cu unt moale. Adaugam a2a foaie de cacao si o ungem bine cu unt, procedam asa si cu urmatoarele foi de cacao, apoi continuam cu foile simple.
- Punem in continuarea foilor de cacao prima foaie de aluat simpla, o ungem cu unt, apoi continuam la fel cu restul foilor. Ultima foaie de aluat nu va fi unsa cu unt, insa o vom presara cu faina.
- Dupa ce am terminat de suprapus toate foile, cu sucitorul le aplatizam si intindem bine aluatul. Vom obtine o foaie de aluat mult mai mare.
- Aceasta foaie de aluat o taiem in 2 pe orizontala.
- Punem pe marginea fiecarei bucati de aluat ciocolata sau crema de ciocolata/gem sau orice umplutura doriti. Lasam spatiu de cca. 2 cm intre umpluturi.
- La capatul celalalt al aluatului crestam putin cu cutitul pentru a avea reper de taiere a croissantelor.
- Dupa ce am terminat de pus umplutura, rulam ca pe rulada, apoi taiem bucatile dupa reperele puse anterior.
- Procedam la fel si cu cea de a2a bucata de aluat ramasa.
- Punem croissantele pe o tava cu hartie de copt, le crestam cu un cutit in 2 puncte, le acoperim cu folie alimentara si le mai lasam la crescut aprox. 10 minute.
- Dupa acest timp le ungem cu oul batut si le dam la cuptorul preincalzit pentru aprox. 20-25 minute, la 180 grade(foc mediu).
- Dupa ce sunt gata, le lasam la racit, apoi le servim sau le glazuram cu glazura de zahar.
- Pentru glazura, puneti intr-un bol zaharul pudra cu 2 linguri de lapte rece sau apa si amestecati bine cu o furculita. Daca vi se pare compozitia prea groasa, mai adaugati pun lapte sau apa pana ajungeti la o compozitie groasa, dar care curge.
- Glazurati croissantele si le decorati cu ciocolata razuita.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu