In aceasta perioada Rama Maestro ne invita sa redescoperim dulciurile copilariei, asa ca astazi vreau sa va amintesc de copilarie! Si cum as putea sa fac asta daca nu cu o prajitura pe care o savuram cu drag cand eram mici?
Sunt sigura ca fiecare dintre noi isi aminteste de dulciurile pe care le faceau mamele noastre sau de cele care ne asteptau in cofetarii.
Eu as avea multe prajituri care imi amintesc de copilarie, cum ar fi prajitura cu mere, amandina, alba ca zapada, faguri, diplomat, cremsnit, boema si muuuulte altele.
Pe unele dintre ele le gasiti deja si pe blogul meu, dar astazi m-am gandit sa va amintesc de gustul parfumat al amandinelor. Ce e drept, nu le pregateam in casa la vremea aceea, dar ma bucuram de ele de fiecare data cand mergeam la cofetarie.
M-am abatut putin de la reteta originala, astfel incat sa o poata pregati si cei care tin post in perioada asta, doar schimband cateva ingrediente. Gustul se apropie destul de mult cu cel al amandinelor care imi amintesc de copilarie.
Ingrediente pentru 16 bucati:
Blat - 2 foi (tava de 23x23):
- 345 g faina
- 375 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 60 g cacao
- 645 ml lapte caldut (lapte de soia sau apa pentru varianta de post)
- 45 ml ulei
- 1 si 1/2 plic praf de copt
- 1 fiola esenta de rom
Sirop:
- 140 g zahar
- 300 ml apa
- 1 fiola esenta de rom
Crema:
- 400 g margarina moale la temperatura camerei - eu am folosit Rama Maestro Savoare de unt (adaugati margarina simpla pentru varianta de post)
- 250 g zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 1 fiola esenta de rom
Glazura:
- 150 g ciocolata menaj
- 3-4 linguri de lapte
- Pentru varianta de post : 60 g margarina,2 linguri zahar, 1 lingura cacao,esenta de rom.
Mod de preparare:
Blat:
- Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul.
- Adaugam treptat laptele caldut, uleiul si esenta de rom si mixam bine. Impartim in 2 compozitia obtinuta.
- Tapetam tava cu hartie de copt si turnam jumatate din compozitie.
- Dam tava la cuptor la foc potrivit pentru aprox. 15-20 de minute. Verificam cu o scobitoare daca este gata, apoi scoatem blatul si-l lasat la racit. La fel procedam si cu restul de compozitie. Lasam blaturile la racit si ne ocupam de sirop.
Sirop:
- Intr-o craticioara caramelizam zaharul si il stingem cu apa rece (avem grija la aburi), apoi lasam siropul la foc mic pana cand zaharul se topeste complet. Adaugam la final si esenta de rom si lasam siropul la racit.
Crema:
- Margarina moale o mixam cu zaharul pudra, cacaua si esenta de rom, pana cand obtinem o crema spumoasa.
Asamblare:
- Intr-o tava tapetata cu folie alimentara punem primul blat si il insiropam, adaugam crema(mai pastram cateva linguri pentru decor) pe care o nivelam bine, apoi incheiem cu al 2-lea blat pe care il insiropam.
- Dam prajitura la frigider pentru 1-2 ore pana cand crema se intareste.
- Scoatem prajitura si o portionam cu un cutit bine ascutit.
Glazura:
- Topim ciocolata intr-un ibric la foc mic si o amestecam cu laptele. Amestecati periodic pentru a nu se lipi. Adaugam laptele treptat pana cand ajungem la consistenta dorita, apoi glazuram fiecare prajitura.
- Cu ajutorul unui pos decoram amandinele, apoi le punem la frigider pana in momentul servirii.
- Pentru varianta de post: topim margarina intr-un ibric, adaugam zaharul si cacaua si amestecam periodic. La final adaugam esenta de rom.
Deseori pregatesc amandine.Sunt delicioase.Ale tale arata grozav de bine.
RăspundețiȘtergereEu le-am facut pentru prima data si mi-au placut mult. Iti multumesc pentru aprecieri si te invit la o amandina! Te pup
Ștergere