sâmbătă, 11 iunie 2016

Cozonac fara framantare


Am facut de Inaltare acest cozonac fara framantare. Am tot vazut pe internet ca circula de ceva timp reteta asta si cum imi place ca un preparat sa fie cat mai usor de facut(si nu cred ca sunt singura), dar si foarte bun, am ales sa testez acest cozonac. Stiti cum a iesit??? Nebuniiiieeee! De obicei cozonacul il mananc cald, abia scos din cuptor, iar cand se raceste nici nu ma mai uit la el:)))...dar pe asta n-ai cum sa nu-l mananci cu pofta si a 2-a, a 3-a  zi(daca iti mai ramane:))))...e atat de fraged si pufos, e prea bun, prea ca la tara! :)) 

Ingrediente:
  • aprox. 500-550 g faina alba
  • 25 g drojdie proaspata
  • 125 g zahar
  • 250 ml lapte caldut
  • 70 g unt topit
  • 2 linguri de ulei
  • 2 galbenusuri
  • un varf de cutit de sare
Umplutura:
  • 2 albusuri
  • un varf de cutit de sare
  • 100 g zahar
  • 100 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • esenta rom
In plus:
  • 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
  • Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 2 cozonaci, unul mediu si unul mai mic.
  • Intr-un bol punem faina, iar in centrul ei facem o gropita in care punem 50 ml lapte caldut, drojdia si o lingurita de zahar. Dizolvam drojdia in laptele caldut si o lasam la loc cald aprox. 10 minute, pana cand se umfla.
 

  • In laptele cald ramas adaugam untul cu zaharul si amestecam pana cand acestea se topesc.
  • Turnam aceasta compozitie peste drojdie, apoi adaugam uleiul, galbenusurile si sarea si amestecam bine. Eu am amestecat cu o lingura de lemn(se poate amesteca putin si cu mainile), pana cand compozitia s-a legat si s-a desprins de pe marginile vasului. Daca vi se pare foarte lipicios aluatul puteti sa mai adaugati putina faina. La mine aluatul a iesit elastic si putin lipicios, nu exagerat.




  • Am acoperit vasul cu un prosop curat si am lasat aluatul sa creasca la loc cald aprox. 1 ora.
  • Intre timp am pregatit umplutura.
  • Am mixat albusurile cu sarea pana cand s-au facut spuma, apoi am adaugat treptat zaharul si am continuat sa mixez pana cand zaharul s-a topit.

  • Intr-un bol am amestecat nuca macinata cu cacaua si le-am adaugat peste albusuri. Am adaugat si esenta de rom si amestecat usor compozitia cu o spatula.



  • Dupa ce aluatul a crescut, l-am rasturnat pe masa de lucru presarata din plin cu faina.
  • Am impartit aluatul in 2 si am intins 2 foi groase de cca. 1 cm. Daca aveti o tava mare s-ar putea sa va ajunga doar pentru un cozonac.
  • Pe fiecare foaie de aluat am pus umplutura pe care am intins-o bine, apoi am rulat aluatul.



  • Am tapetat 2 tavi cu hartie de copt in care am pus cozonacii.
  • I-am mai lasat la crescut in tavi aprox. 25-30 de minute, apoi i-am uns cu oul batut si i-am dat la cuptorul preincalzit la foc potrivit spre mic.

  • I-am lasat in cuptor aprox. 45 de minute pana cand s-au rumenit frumos. Le-am facut si testul cu scobitoarea, apoi i-am scos din cuptor, i-am acoperit cu un prosop si i-am lasat la racit.

Bineinteles ca nu i-am lasat la racit complet pentru ca nu m-am putut abtine sa nu ma bag in ei. :)))


Si aici o poza cu cel de al 2-lea cozonac. Mi s-a parut dragut pentru ca in interior s-a format ca o inima. Pe acesta l-am rulat pe lungime, iar pe cel de mai sus l-am rulat pe latime, de aceea are si aspectul acela de rulada.




Ce sa va zic, neaparat sa incercati si aceasta reteta pentru ca sigur nu veti regreta.


Pentru mine asta e cel mai usor si cel mai gustos cozonac!

Va doresc Pofta Buna! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu